sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Noloa löntystelyä lenkkipolulla - miksi hitaasti juokseminen kannattaa?

Moikka! Monilta juoksuharrastustaan aloittelevilta olen kuullut muun muassa seuraavia kommentteja:

"Enhän mä juokse, mä vaan löntystän eteenpäin."
"Hävettää juosta näin hitaasti."
"Mä olen vain tällainen hidas juoksija."
"Täytyy yrittää aina kiihdyttää tahtia, kun joku menee ohi."
"Juoksulenkeillähän ei saisi kävellä."

Se, mikä on juuri sinun hidas vauhtisi, niin riippuu lähtötasostasi. Toisen hidas vauhti voi olla toisen ripeä lenkkivauhti.

Mikä siinä ns. hitaassa juoksussa sitten niin kovasti hävettää? Peruskestävyys kun tehdään nimenomaan hitaasti juoksemalla. Moni aloitteleva juoksija lähtee liian kovaa liikkeelle, ja se saattaa tappaa koko juoksuinnostuksen.



Sykemittari on hyvä apu sopivan vauhdin määrittämiseen. Jos et kuitenkaan omista sykemittaria, niin muista edes neljän P:n sääntö eli pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta. Jos juokset yksin, niin laulele vaikka itsellesi. Mitä väliä vaikka joku kuulee. Juokseminenhan on niin kivaa, että ihan laulattaa. :D Jotta voi juosta kovaa, on ensin opetettava elimistö juoksemaan hitaasti. Hitaalla juoksulla rakennetaan koko kestävyyskunnon perusta. Hitailla lenkeillä opetetaan myös elimistöä käyttämään rasvaa energianlähteenä.



En tiedä, mistä on tullut uskomus, että juoksulenkillä ei saisi kävellä. Välillä on nimittäin hyväkin kävellä, jotta rasitus (varsinkin aloittelijoilla) pysyy tarpeeksi kevyenä. Lenkkeilyssä (oli vauhti mikä tahansa) ei siis ole mitään hävettävää. Jos ohi ajaa auto, juoksee toinen lenkkeilijä tai vaikkapa naapurin kissa, niin älä pysähdy ihastelemaan pientareella olevia kukkia (olet varmasti nähnyt ne leskenlehdet aiemminkin), vaan jatka matkaa omaa suunniteltua vauhtiasi.

Suomalaiset ovat melkoista suorittajakansaa. Vertaamme helposti suorituksiamme muiden suorituksiin. Jos et ole kilpaurheilija, niin se on täysin turhaa. Liikuntaa harrastetaan kuitenkin ennen kaikkea omaa hyvinvointia varten.



Seuraavan kerran kun mietit, että olen vain tällainen hidas juoksija, niin mietipä seuraavaa lausetta: 'olen varmasti nopeampi kuin yksikään ihminen joka jää tänään sohvalle!' Piste!

Hyviä lenkkikilometrejä!



Instagram: senjalaaksonen
Facebook: Poweria Tennariin -blogi

Blogia kirjoittelee 33-vuotias liikunnanohjaaja ja personal trainer, urheilukaupan tiiminvetäjä (tällä hetkellä äitiyslomalla) sekä pienen pojan äiti. Kirjoittelen paljon liikunnasta, ravinnosta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Toivottavasti viihdyt blogini parissa. Käyhän ihmeessä tykkäämässä facebook-sivusta, niin näet uudet julkaisut.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...