tiistai 24. huhtikuuta 2018

Mikä on paras juoksukenkä?

Olen törmännyt otsikon kysymykseen useita kertoja. Tähän ei ole kuitenkaan oikeaa eikä väärää vastausta. Jokaisen jalka sekä juoksutyyli on erilainen. Se kenkä, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Vain kokeilemalla selviää, mikä on juuri sinulle sopiva kenkä.



Juoksukenkien valinnassa on kuitenkin muutama nyrkkisääntö:

  • Kuinka kokenut juoksija olet? Mitä enemmän olet juossut, niin sitä kehittyneempi juoksuaskeleesi todennäköisesti on. Aloitteleva juoksija tarvitsee yleensä enemmän iskunvaimennusta juoksukenkiin kuin edistyneempi kaverinsa.
  • Millä alustalla juokset? Onko tapanasi juosta asfaltilla, hiekkateillä vai kenties juoksumatolla? Kovempi alusta kuten asfaltti vaatii kengältä enemmän iskunvaimennusta kuin pehmeämmällä metsäpolulla juokseminen. Jos juokset enemmän poluilla, kannattaa panostaa hyviin maastojuoksukenkiin, joissa on myös pitävä pohja. 
  • Kuinka pitkiä matkoja juokset? Maratonjuoksu vaatii kengältä enemmän. Pitkän matkan juoksussa hyvä iskunvaimennus on yleensä plussaa. Kun kroppa väsyy, myös askellus yleensä vähän kärsii. Silloin hyvät juoksukengät ovat iso asia. Pitkän matkan juoksussa myös kengän koolla on suuri merkitys. Jalka turpoaa juostessa jonkin verran, joten kenkään tulisi jäädä vähintään 1-1,5 cm tyhjää tilaa. 
  • Kevyt- vai raskasrakenteinen juoksija? Kyllä, tälläkin on merkitystä. Painavampi juoksija tarvitsee kenkäänsä enemmän iskunvaimennusta kuin kevytrakenteisempi juoksija, sillä mitä enemmän on massaa sitä enemmän tärähtelystä aiheutuu nivelille rasitusta. 
  • Miten askellat? Paljon puhutaan juoksukenkien pronaatiotuesta. Pronaatio on itse asiassa latinaa, ja se tarkoittaa sisäkiertoa. Ylipronaatiosta puhutaan, kun jalassa esiintyy liiallista sisäkiertoa.  Pronaatiotuella juoksukengissä pyritään estämään tämä liiallinen sisäkierto. Toiset pitävät pronaatiotukea kengissä hyvänä asiana, toisten mielestä kenkä ei missään nimessä saisi tukea liikaa, koska liiat tuet estävät jalan luonnollisen toiminnan. Pronaatiotuen tarve kannattaa tutkituttaa ammattilaisella. Jos jalassa on voimakas liiallinen sisäkierto, pronaatiotuki voi olla tarpeen. Muuten kannattaa valita jämäkkä neutraali kenkä.





Juoksukenkiä kannattaa sovittaa useammalta kenkävalmistajalta, sillä lesteissä ja malleissa on paljon eroja. Kannattaa myös käydä ostamassa uudet juoksutossut iltapäivällä, sillä silloin jalka on kaikkein turvonnein. Näin ei tule vahingossa ostettua liian pieniä kenkiä. 

Toivottavasti kevät ja kesä tuo tullessaan upeat juoksusäät. :)

Instagram: @senjalaaksonen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...