keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Hiihto on välineurhelua

Monesti liikunnan pystyy aloittamaan melko pienellä varustuksella. Juoksulenkille tarvitsee hyvät lenkkarit, ja naisten on suotavaa panostaa myös hyviin urheiluliiveihin. Kuntosaliharjoitteluun ei kummoista vaatetusta alkuun tarvitse. Toki hienot ja mukavat treenivaatteet ja -kengät luovat varmasti treeni-iloa. Olen sitä mieltä, että liikunnan harrastaminen ei saisi olla rahatilanteesta kiinni. Pienellä budjetilla voi myös liikkua.



Entäs sitten hiihto? Se on kyllä aikamoista välineurheilua. Jotta pääset alkuun, niin tarvitset ainakin sukset, sauvat ja monot. Ja mitkä tahansa sukset eivät käy, vaan tietenkin suksien tulee olla juuri sopivan jäykät juuri sinun painoisellesi hiihtäjälle. Monesti aloitteleva hiihtäjä miettii, että voi aluksi lainata puolison/äidin/ystävän suksia. Todennäköisesti kyseiset sukset eivät kuitenkaan ole juuri sinulle sopivat, koska suksien valintaan vaikuttaa ensisijaisesti hiihtäjän paino. Jos suksi on liian jäykkä tai löysä (toisin sanoen liian kevyt tai painava hiihtäjä), niin suksi joko lipsuu koko ajan tai sitten se ei luista. Kaverilta lainaamisen sijaan siis kannattaa vaikkapa vuokrata sukset, jolloin pääset kokeilemaan, olisiko hiihto sinun lajisi ennen omien suksien ostoa.

Entäpä sitten se tyyli? Haluaisit kokeilla sekä perinteistä että luisteluhiihtoa. Tässäkin suosittelen ensin vuokraamaan sukset ja kokeilemaan kumpi tyyli on enemmän sinun juttusi. Kombi-suksia ei valitettavasti ole, sillä on täysin mahdotonta, että suksi sekä luistaisi että pitäisi hyvin.

Myös monoilla on väliä, koska perinteisen tyylin tai luistelutyylin monolta vaaditaan eri asioita. Vapaan tyylin mono on korkeavartisempi, jäykempi, ja niissä on nilkassa tuki, jotta nilkat eivät väsy hiihtäessä. Perinteisen hiihtotyylin monossa tärkeintä istuvuus.

Luisteluhiihdon monot.

Perinteisen tyylin monot.

Molempiin hiihtotyyleihin on myös olemassa omat sauvansa. Perinteisessä hiihtotyylissä käytetään lyhyempää sauvaa ja luistelutyylissä pidempää sauvaa. Monesti luisteluhiihdon sauvat ovat myös jäykempiä.

Kannattaa siis panostaa hyviin välineisiin. Hiihtovarusteisiin saa helposti uppoamaan monta sataa euroa, mutta eipä niitä joka vuosi tarvitsekaan päivittää. :) Ilman kunnollisia välineitä voi käydä niin, että innostus hiihtoon lopahtaa ennen kuin se on kunnolla alkanutkaan.

Kun on välineet kunnossa, niin sitten vaan ladulle nauttimaan talvisista maisemista. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...