torstai 14. kesäkuuta 2018

Keltuainen vai valkuainen - asiaa kananmunista!

Moikka! Olen törmännyt useasti kysymykseen, saako kananmunia syödä ja kumpi on terveellisempää keltuainen vai valkuainen.


Kovan laihdutusbuumin aikana moni välttelee kananmunien keltuaisia. Hui kauhea, nehän sisältävät paljon rasvaa ja kaloreita ja vaikka mitä epäterveellistä. Totuus kuitenkin on se, että kananmunista kannattaa syödä molemmat osat. Ne sisältävät suuren määrän ravinteita, joten kananmunia kannattaa ehdottomasti sisällyttää ruokavalioon.

On totta, että kananmunan valkuaiset ovat kevyttä syötävää, koska ne eivät sisällä kovinkaan paljon kaloreita. Valkuaiset sisältävät paljon B-vitamiiniä ja proteiinia, mutta eivät ollenkaan rasvaa.

Entäs sitten keltuaiset? Keltuaisissa on paljon rasvaa. Totuus kuitenkin on, että vain alle puolet keltuaisen rasvasta on ns. elimistölle haitallista rasvaa. Yli puolet keltuaisen rasvasta on siis tyydyttömätöntä rasvaa, joka on elimistölle hyödyllistä. Terveelle ihmiselle kananmunien syönti tuskin aiheuttaa kolesteroliongelmaa.

Kananmunan keltuainen sisältää paljon vitamiinejä ja mineraaleja: rautaa, fosforia, kaliumia ja magnesiumia sekä A-, E-, D- ja B-ryhmän vitamiinejä.



Kananmunat ovat siis hyvä lisä monipuoliseen ruokavalioon. Keitetyn ja paistetun kananmunan lisäksi kananmunia voi käyttää muullakin tavoin. Tässä muutama esimerkki:

  • Lisää kananmunan valkuaisia smoothien joukkoon. Ne antavat mukavan pehmeän rakenteen smoothieille. 
  • Lisää kokonainen kananmuna puuron joukkoon. Kananmuna kypsyy kyllä, kun sen lisää nopeasti sekoittaen kuumaan puuroon. 
  • Vatkaa kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja makeuta esimerkiksi stevialla tai hunajalla. Käytä kermavaahdon tavoin esimerkiksi mansikoiden tai hedelmäsalaatin kanssa. 

 

Mukavaa loppuviikkoa! 

Instagram: senjalaaksonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...