keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Onko terveellinen syöminen oikeasti niin vaikeaa?

Luin juuri artikkelin "Joka kolmas on meistä aivan pihalla syömisen suhteen". Alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä. Artikkelin mukaan joka kolmas kokee ahdistusta erilaisten ruokien ja ruokavalioiden viidakossa.



Tämä ei toisaalta ole mikään ihme. Nykyään noudatetaan yhtä jos toista dieettiä: gluteiiniton, sokeriton, viljaton, hiilariton, maidoton, rasvaton... Pitäisikö samaan listaan lisätä vielä hajuton, mauton ja väritön? Mitä jää enää jäljelle? Miksi syömisestä on tehty näin käsittämättömän vaikeaa?

Terveellinen ruoka ja herkullinen ruoka kulkevat kuitenkin käsi kädessä. Terveellinen syöminen ei ole mautonta, hajutonta eikä varsinkaan väritöntä. Terveellinen syöminen ei siis tarkoita itujen puputtamista eikä kalorien laskemista ja ruokien punnitsemista.




Terveellisessä ruokavaliossa on enemmänkin kyse valinnoista ja monipuolisuudesta. Tässä muutamia vinkkejä arjen valintoihin:

  • Suunnittele, suunnittele ja suunnittele. Kun käytät hetken viikosta aikaa seuraavan viikon ruokien suunitteluun, niin tulee helpommin syötyä monipuolisesti. Hyvä apu on tehdä ruokalista, jolloin on helppo tehdä kauppalista, kun tietää, mitä aikoo valmistaa. 

  • Päivällis- ja lounasruokien lisäksi kaappiin tulee toki varata aamiais-, välipala- ja iltapalatarpeita. Tässä isona osana on terveelliset valinnat. Rasvaista lihapiirakkaa ei tule napattua iltapalaksi, jos sitä ei jääkaapista löydy.  Osta siis kaappeihin monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä. Kaurahiutaleista saa nopeasti tehtyä puuron tai tuorepuuron. Kananmunat vääntyvät myös moneksi. Niitä voi käyttää munakkaisiin ja smoothieihin tai keittää leivän päälle. Marjat ja hedelmät sopivat esimerkiksi maustamattoman jogurtin sekaan. Pähkinöitä ja siemeniä kannattaa pitää kaapissa hyvien rasvojen takia. Leivän tulisi olla sellaista, jossa olisi mahdollisimman paljon kuitua.

  • Yksi tärkeimmistä asioista terveellisesti syömisessä on säännöllisyys. Suunnittele siis välipalasi valmiiksi ja nappaa töihin mukaan. Näin ei tule haettua pullaa työpaikan kahvilasta, kun nälkä pääsee yllättämään. Kuppi kahvia ei lasketa välipalaksi! Päivän ateriat tulisi jakaa 4-6 kertaan. 

  • Koosta ateriat sellaisiksi, että niistä löytyy niin proteiinia, hyviä rasvoja kuin hiilihydraattejakin. Syö mahdollisimman paljon värejä vihannesten, juuresten, hedelmien ja marjojen muodossa. Hyvä lähtökohta on, jos lautaselta löytyy vähintään viittä eri väriä. Liian hiilihydraattipitoinen ruoka saattaa vaikuttaa vireystasoon, mutta tämä on hyvin yksilöllistä. Jos olet kovin liikunnallinen, niin elimistösi myös tarvitsee hiilihydraatteja. 

  • Yleisin harhaluulo on, että herkuttelu ei kuulu terveellisesti syömiseen. Jos ruokavalion perusta on kunnossa, niin pienet herkutteluhetket eivät haittaa. 

Terveellinen syöminen ei siis ole mitään tähtitiedettä, vaan se vaatii vain vähän suunnitelmallisuutta ja hyviä arjen valintoja.



Nautitaan kesästä, auringosta ja mansikoista! :)

Instagram: senjalaaksonen
Facebook

1 kommentti:

  1. Aamen!
    Hieno muistutus tämä postaus mulle. On meinannut lähteä kelkka väärään suuntaan tai mopo käsistä. Takaisin perusasioiden pariin!

    VastaaPoista

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...