sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Mitä superfoodeja käytän?

Superfood terminä tarkoittaa ruoka-aineita, joille on tunnusomaista suuri ravinnetiheys. Ne sisältävät yleensä todella paljon vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja.


Hyvä ruokavalio lähtee kuitenkin terveellisestä ruokavaliopohjasta. Ajatellaan ruokavaliota talon rakentamisena: ensin täytyy olla perustukset tehty huolella ennen kuin voidaan rakentaa taloa perustusten päälle. Ruokavalion terveellisyys ei ole kiinni superfoodeista, ja toisin päin ajateltuna superfoodit eivät takaa terveellistä ruokavaliota.

Kannattaa myös muistaa, että yksi parhaista superfoodeista kasvaa meidän metsissä. Minusta tuntuu hieman hullulta, kun joitain marjoja tuodaan Tiibetistä saakka. Meidän metsät kun on täynnä ravintorikkaita mustikoita.

Kotimainen mustikka on yksi parhaista superfoodeista. Mustikassa on paljon C-vitamiinia sekä kuitua. Mustikka tekee myös hyvää vatsalle sekä silmille.

Olen ottanut kuitenkin käyttööni muutaman muunkin superfoodin:

Raakakaakaojauhe

Raakakaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakaossa on myös paljon kuitua ja kuumentamattona myös E- ja C-vitamiiniä.

Kuitenkin suurin syy, miksi käytän raakakaakaojauhetta on se, että tykkään suklaasta. Tällä jauheella saa kivasti smoothieihin suklaan makua ilman lisättyä sokeria.



Kookosöljy

Kookosöljy on yksi kiistellyimmistä raaka-aineista. Onko kookosöljy loppujen lopuksi terveellistä vai sittenkin epäterveellistä? Kookosöljy vaatii paljon lisätutkimuksia, jotta sen terveellisyydestä saadaan lisää tietoa.

Kookosöljy on kuitenkin voita parempi vaihtoehto, ja sitä voi käyttää niin ruuanlaitossa, leivonnassa kuin smoothieissakin. Paistamisessa se antaa erityisen hyvän maun kananmunalle ja broileripihveille. Kokeile vaikka!


Chian siemenet

Chian siemenet sisältävät runsaasti omega 3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia, antioksidantteja ja kalsiumia. Nämä supersiemenet on helppo ujuttaa omaan ruokavalioon, koska niitä voi ripotella salaatin joukkoon, smoothieihin tai valmistaa chiasiemen vanukkaan.

Yksi parhaista ominaisuuksista näissä supersiemenissä on, että niiden kylläisyysarvo on hyvä. Chian siemenethän sisältävät runsaasti proteiinia. Itse olen ainakin huomannut, että nautittuani chiasiemen vanukkaan aamiaiseksi, pysyy nälkä loitolla pitkään.



Proteiinijauhe

Proteiinijauheet ovat helppo tapa lisätä proteiininsaantia päivään. Proteiinin tarvehan riippuu iästä, sukupuolesta ja fyysisestä aktiivisuudesta. Hyvä määrä proteiinia vuorokaudessa on 1-2 grammaa/ painokilo.

Proteiinijauhetta on helppo lisätä smoothien tai puuron joukkoon. Proteenijauheita löytyy monia makuvaihtoehtoja tai maustamatonta.



Tässä oli omat suosikkini lisäravinteista/ superfoodeista. Mitkä ovat sinun suosikkisi?

Instagram: senjalaaksonen
Facebook





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...