keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Toimivatko dieetit?

Viime aikoina useampikin tuttavani on sanonut noudattavansa jotain dieettiä: mahdollisimman tarkkaa ruokavaliota, ruokien punnitsemista ja herkkulakkoa.

Teki mieli sitten kirjoittaa aiheesta postaus. Ensiksi pitää muistuttaa, että tähän ei ole olemassa yhtä oikeaa totuutta. Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Jokaiselle jotakin, niin kuin sanotaan.


Minä en itse usko varsinaisiin dieetteihin. Ruokavaliota pitäisi mielestäni tarkastella kokonaisuutena. Tässä toimii hyvänä apuna ruokapäiväkirja. Jos ruokavaliossa on monta asiaa pielessä, sitä pitäisi lähteä muuttamaan yksi asia kerrallaan kohti terveellisempiä tottumuksia. Koko ruokavalion muuttaminen kerralla harvoin toimii kenelläkään.

Monilla dieeteillä myös punnitaan ruokia. Onko se kuitenkaan paras tapa kohti terveellisempiä tottumuksia? Kukaan ei kuitenkaan jaksa punnita ruokia loppuelämäänsä. Dieetillä saattaa helposti karistakin useampi kilo, mutta jos paluuta normaaliin ruokavalioon ei ole tarkoin mietitty, niin kilot saattavat tulla takaisin - ja jopa tuplana. Tämä taas saattaa masentaa, ja terveelliset ruokailutottumukset unohtuvat. Tosin jos ruokamäärät ovat hakusessa, niin alkuun ruokien punnitseminen saattaa auttaa hahmottamaan ateriakokoja.



Kaikki kaalikeittodieetit ja ateriankorvikkeet kannattaa unohtaa saman tien. Niillä et saa muuta kuin rikottua aineenvaihduntasi. Niiden avulla pudotetut kilot tulevat yleensä takaisin.

Uskon 80/20 -sääntöön. Kun 80 prosenttia ruokavaliosta on kunnossa, niin 20 prosenttia saa syödä sitä, mistä tykkää eniten. Dieetit ei useinkaan kaadu yhteen suklaapatukkaan, vaan enemmänkin ehdottomuuteen. Totaalikieltäytyminen joistain ruuista harvoin toimii.



Itse en siis antaisi ääntäni dieeteille, vaan enemmänkin pitkäkestoisille muutoksille ruokavaliossa. Paino ei tosin putoa hetkessä, ja painonpudottaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos olet kerännyt ylimääräisiä kiloja viisi vuotta, niin ne eivät myöskään lähde kuukaudessa. Totean kuitenkin, että jollain dieetti voi toimia hyvänä starttina painonpudotukselle. Toisille myös toimii totaalikieltäytyminen, jos kohtuudessa, esimerkiksi herkkujen osalta, on vaikea pysyä. Varsinainen työ alkaa kuitenkin mielestäni vasta dieetin jälkeen. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...