torstai 19. huhtikuuta 2018

Pääsetkö syväkyykkyyn?

Syväkyykkyä käytetään sekä lihaskuntoliikkeenä että kehonhuolto-/ venyttely liikkeenä. Lihaskuntoliikkeenä siinä kuormittuvat lähes kaikki alaraajojen lihakset. Liikkuvuudesta puhuttaessa syväkyykky kertoo paljon muun muassa polvien, nilkkojen ja lonkkien liikkuvuudesta.



Syvä ja rento kyykky tulisi olla yksi ihmisen perusasennoista. Sen tulisi olla niin helppoa, että pystyt olemaan siinä vaivatta ja ikään kuin lepäämään asennossa. Jos katselet esimerkiksi lapsia leikkimässä, niin huomaat kuinka he luonnostaan ovat kyykkyasennossa. Kaikki aikuiset eivät kuitenkaan pääse syväkyykkyyn, saatika että pystyisivät siinä rennosti lepäämään. Meidän istumiskulttuuri on lähes tappanut tämän kyykkäämisen taidon.

Miksi sitten pitäisi taipua syväkyykkyyn, kun istuminen tuolilla on paljon helpompaa? Nivelet on tehty liikkumaan. Samoin kyykätessä parantuu niin lonkkien, polvien, nilkkojen, lantion kuin selänkin liikkuvuus. Myös tasapaino paranee.

Syväkyykkyä kannattaa siis harjoitella. Vaikka aluksi tuntuisi, että takapuoli jää puolen metrin päähän lattiasta ja pystyisit olemaan asennossa vain muutaman sekunnin kerrallaan, niin harjoittelu kannattaa ja asennosta tulee kerta toisensa jälkeen helpompaa. Kun kyykyssä oleminen alkaa tuntua helpommalta, voit lähteä avaamaan esimerkiksi lonkkia ja parantaa selän liikkuvuutta. Syväkyykyssä voi katsella telkkaria, leikkiä lasten kanssa lattialla tai vaikkapa pestä hampaat. Näin harjoittelun voi jakaa pieniin osiin pitkin päivää. :)



Aloita kuitenkin varovasti. Kipua ei saa tuntua missään vaiheessa. Venytys saa tuntua, mutta ei sattua. Jos tunnet kipua, palaa liikkeessä vähän taaksepäin. Aluksi syväkyykyn harjoittelussa auttaa, jos laittaa esimerkiksi kirjan kantapäiden alle.



Tsemppiä harjoitteluun! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...