keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Äitiys on (teko)syy lihoa.. vai sittenkin syy pitää itsestä huolta.

Blogeissa on viime aikoina kirjoiteltu paljon siitä, että äitiys on (teko)syy lihoa. Ajattelin kirjoittaa oman näkemykseni asiasta.

Monesti kuulee sanottavan, että äitinä ei ole aikaa eikä voimia liikkua. Suuhunkin saatetaan napata jotain nopeaa arkiaskareiden lomassa. Pääasiahan on, että nälkä lähtee. Raskaana ollessa on lupa syödä kahden edestä, ja raskauskilot jäävät vyötärölle, mutta sehän kuuluu asiaan. Onko asia tosiaan näin?



Mielestäni äitiys on parasta aikaa (viimeistään) alkaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan. Kun äiti voi hyvin, koko perhe voi paremmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että bikinikunnossa pitäisi olla muutama kuukausi synnytyksen jälkeen.

Kaikki raskaudet ovat hyvin erilaisia. Joskus ei vain pysty liikkumaan, vaikka kuinka haluaisi. Samoin synnytyksestä toipuminen on jokaisella naisella erilaista. Toiset pääsevät lähtemään lenkkipolulle kuukausi synnytyksen jälkeen. Toisilla voi mennä vuosikin, ennen kuin pääsee kunnolla treenaamaan. Äitiyteen kuuluu myös armollisuus itseään kohtaan. Itseltään ei kannata vaatia mahdottomia. Synnytys on elimistölle kova rasitus, joten siitä toipumiseen on annettava itselleen aikaa.

Lisäksi vauva-arki on kaikilla erilaista. Jos lapsi valvottaa, niin nukkuminen voi treenien sijaan olla hyvä vaihtoehto. Monesti treenien mahduttaminen arkeen vaatii myös hyvän tukiverkoston. Jos puoliso tai isovanhemmat auttavat lapsen hoidossa, niin äitikin saa omaa aikaa.

Jatkuva mässääminen on kuitenkin asia, mihin jokainen voi vaikuttaa. Pari palaa suklaata tai pullanpalanen tuskin kaataa kenenkään ruokavaliota. Sen sijaan terveellisten ruokailutottumusten laiminlyöminen on huolestuttavampi asia. Monipuolinen ruokavalio auttaa myös äitiä jaksamaan arjessa. Vanhemmat ovat lapsille myös esimerkkejä. Kun äiti ja isä syövät monipuolisesti, niin lapset todennäköisesti seuraavat perässä.


Mielestäni äitiys ei tarkoita hyvinvoinnistaan luopumista, vaan vastuuta opettaa myös lapsille terveelliset elintatavat. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokaisen naisen kokemus raskaudesta ja äitiydestä on erilainen. Syyttely lihomisesta ei nosta kenenkään naisen itsetuntoa. Nykyään naisilla on kovat ulkonäköpaineet, ja monet haluavat synnytyksen jälkeen nopeasti takaisin kuntoon. Pyykkilautavatsan metsästys ei vain ole heti järkevää.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että vieläkään en ole samoissa mitoissa, enkä samassa kunnossa,  missä olin ennen raskautta. Hetkellisesti se saattaa masentaa. Varsinkin kun katsoo vaatekaappiin, ja kaikki vanhat vaatteeni eivät tosiaankaan mahdu päälle. Synnytyksestä on siis nyt viisi kuukautta. Päivittäisellä liikunnalla ja hyvillä ruokavalinnoilla (unohtamatta pientä herkuttelua!) pyrin kuitenkin vielä joskus olemaan samassa kunnossa. :)

Ja mitä siihen ajankäyttöön tulee, niin on hyvä muistaa, että vähemmän on enemmän. Kahden tunnin juoksulenkkiä voi olla vaikeata saada mahtumaan arkeen, mutta päivään voi sisällyttää pieniä treenihetkiä pitkin päivää. Kun lapset kasvavat, niin mikä onkaan parempaa kuin ottaa lapset mukaan liikkumaan. Välillä voi myös skibata treenit ja jäädä kotiin leikkimään lasten kanssa. Se on äitinä täysin sallittua. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...