sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Ei ole huonoa säätä, on vain huonoa pukeutumista.. Talvella juokseminen..

Talvisin juoksuharrastusta ei tarvitse lopettaa tai siirtää kokonaan sisätiloihin juoksumatolle. Talvisista maisemista pääsee nauttimaan myös lenkkien lomassa, kunhan pukeutuminen on sään mukaista.

Minulta on monesti kysytty urheiluliikkeessä, että "pärjäänkö tällä vaatetuksella varmasti talvipakkasilla". Olemme kuitenkin kaikki ihmiset yksilöitä. Joku pärjää tavallisilla juoksutrikoilla talvipakkasillakin, ja joku toinen pukee siinä vaiheessa päälleen villakerrastoa. Kokeilemalla selviää, mikä on juuri sinulle sopiva vaatetus missäkin lämpötilassa. 

On kuitenkin muutama nyrkkisääntö talvilenkeille pukeutumisessa:
  • Lenkille lähtiessä tulisi olla hieman kylmä. Keho lämpenee nopeasti, kun pääsee kunnolla liikkeelle. Jos lenkin alussa on jo mukavan lämmin, niin todennäköisesti kohta on aivan liian kuuma. 
  • Mieluummin monta ohutta kerrosta päällekkäin kuin yksi paksu. Toppavaatteissa juokseminen ei kannata, vaikka olisi kuinka paljon pakkasta! Iholta siirtyy kosteus koko ajan uloimpaan kerrokseen ja lopulta ulkoilmaan. Näin kosteus ei jää vaatteiden sisään pyörimään.
  • Älä laita päälle puuvillaisia vaatteita. Puuvilla ei kostuessaan kuiva. Ja kun märkä kangas ulkona jäätyy, se on kaikkea muuta kuin mukavaa. Vaatteiden tulisi olla hyvinhengittäviä teknisiä vaatteita. 
  • Valitse kerraston materiaali sään mukaan: kylmemmällä (yli 10 astetta pakkasta) villakerrasto, lauhemmalla kelillä tekninen kerrasto.
  • Uloimmaksi kerrokseksi tuulta pitävät takki ja housut. Hiihtovaatetus toimii tässä hyvin. 
  • Paleltuuko reidet helposti? Pue juoksutrikoiden päälle toppashortsit tai -hame. Ei ole maailman tyylikkäin asuste, mutta toimii 😊
  • Suojaa pää ja kädet hyvin. Tekninen pipo ja hanskat ovat hyvät. 
  • Suojaa kaula. Teknistä materiaalia oleva kauluri on toimiva. Jos tuntuu, että tarvitsee lisää lämpöä, niin siihen päälle vielä villainen kauluri. 
  • Suojaa nilkat. Villaiset säärystimet toimivat hyvin. (Vinkki: leikkaa vanhoista villasukista teräosa pois.)
  • Hyvät juoksukengät jalkaan. Tavallisilla juoksukengillä selviää myös talvella. Jos on tarkoitus juosta myös hyvin liukkailla keleillä, niin nastalliset juoksukengät voivat olla hyvä hankinta. 
  • Ja viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä: hyvät heijastinet. Heijastinliivin on hyvä olla sellainen, mikä pysyy päällä myös juostessa, eikä ole koko ajan käsien tiellä. Ja juokset alueella, missä ei ole katuvaloja, niin hyvä otsalamppu on myös tärkeä hankinta. 
Ja sitten vaan lenkkipoluille nauttimaan 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtelua kyykkyihin kehonpainolla

Moikka! Itse tykkään treenailla paljon kehonpainolla. Kehonpainotreeniä kun pystyy tekemään missä ja milloin tahansa. Tarvitset vain oman ka...